ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング


インデックスリンク

インデックスツリー

  • RootNode

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 神戸女子短期大学 論攷
  2. 第45巻

江戸期の料理本におけるみりんについて ―第4報 「蕎麦つゆ」,「鰻蒲焼たれ」とみりん―

https://suica.repo.nii.ac.jp/records/996
https://suica.repo.nii.ac.jp/records/996
6c1b76fa-bd5b-4b7e-a83e-fbd511d5b85f
名前 / ファイル ライセンス アクション
45_5_報文_神戸女子短期大学紀要論攷.pdf 【現在非公開です】45_5_報文_神戸女子短期大学紀要論攷 (1.3 MB)
 Restricted Access
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2020-01-17
タイトル
タイトル 江戸期の料理本におけるみりんについて ―第4報 「蕎麦つゆ」,「鰻蒲焼たれ」とみりん―
言語 ja
タイトル
タイトル On Mirin in Cookbooks Published in Edo Era -Part 4. Mirin as a Seasoning in “Soba Noodle Sauce” and “Broiled Eel Sauce”-
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 みりん
キーワード
主題Scheme Other
主題 江戸時代
キーワード
主題Scheme Other
主題 料理本
キーワード
主題Scheme Other
主題 蕎麦つゆ
キーワード
主題Scheme Other
主題 鰻蒲焼たれ
キーワード
主題Scheme Other
主題 調味料
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 mirin
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Edo era
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 cookbooks
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 soba noodle sauce
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 broiled eel sauce
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 seasoning
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 片寄, 眞木子

× 片寄, 眞木子

ja 片寄, 眞木子

ja-Kana カタヨセ, マキコ

Search repository
大江, 隆子

× 大江, 隆子

ja 大江, 隆子

ja-Kana オオエ, タカコ

Search repository
細見, 和子

× 細見, 和子

ja 細見, 和子

ja-Kana ホソミ, カズコ

Search repository
森下, 敏子

× 森下, 敏子

ja 森下, 敏子

ja-Kana モリシタ, トシコ

Search repository
入江, 一恵

× 入江, 一恵

ja 入江, 一恵

ja-Kana イリエ, カズエ

Search repository
大島, 英子

× 大島, 英子

ja 大島, 英子

ja-Kana オオシマ, エイコ

Search repository
川原崎, 淑子

× 川原崎, 淑子

ja 川原崎, 淑子

ja-Kana カワラサキ, ヨシコ

Search repository
小西, 春江

× 小西, 春江

ja 小西, 春江

ja-Kana コニシ, ハルエ

Search repository
長谷川, 禎子

× 長谷川, 禎子

ja 長谷川, 禎子

ja-Kana ハセガワ, テイコ

Search repository
樋上, 純子

× 樋上, 純子

ja 樋上, 純子

ja-Kana ヒガミ, スミコ

Search repository
澤田, 参子

× 澤田, 参子

ja 澤田, 参子

ja-Kana サワダ, サンコ

Search repository
山本, 信子

× 山本, 信子

ja 山本, 信子

ja-Kana ヤマモト, ノブコ

Search repository
Katayose, Makiko

× Katayose, Makiko

en Katayose, Makiko

Search repository
Ohe, Takako

× Ohe, Takako

en Ohe, Takako

Search repository
Hosomi, Kazuko

× Hosomi, Kazuko

en Hosomi, Kazuko

Search repository
Morishita, Toshiko

× Morishita, Toshiko

en Morishita, Toshiko

Search repository
Irie, Kazue

× Irie, Kazue

en Irie, Kazue

Search repository
Oshima, Eiko

× Oshima, Eiko

en Oshima, Eiko

Search repository
Kawarasaki, Yoshiko

× Kawarasaki, Yoshiko

en Kawarasaki, Yoshiko

Search repository
Konishi, Harue

× Konishi, Harue

en Konishi, Harue

Search repository
Hasegawa, Teiko

× Hasegawa, Teiko

en Hasegawa, Teiko

Search repository
Higami, Sumiko

× Higami, Sumiko

en Higami, Sumiko

Search repository
Sawada, Sanko

× Sawada, Sanko

en Sawada, Sanko

Search repository
Yamamoto, Nobuko

× Yamamoto, Nobuko

en Yamamoto, Nobuko

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Mirin is used as a seasoning to blend with soy sauce and sugar for soba noodle sauce and broiled eel sauce. The soba and broiled eel restaurants had been popular in the middle and latter term of Edo era, but it is still unknown whether mirin was used as a seasoning of the sauce in the same periods. The author et al. tried to make it out in cookbooks published in Edo era. We found 119 recipes using mirin, however, we could not find any descriptions for using mirin in the seasonings of sauce in the fifty reprinting books named “Honkoku Edojidai Ryouribon Shuusei”. They usually used miso, soy sauce and sake as a seasoning in soba noodle sauce and broiled eel sauce. The oldest description of using mirin for a seasoning of broiled eel with soy sauce was found on the “Ryouri Anbai Shuu” published in 1668. On the other hand, a record of mirin and soy sauce for soba noodle sauce was found on the manuscript document which was written in 1803 at the old soba restaurant named “Koboriya” in Sawara City, Chiba Prefecture. On “Morisada Mankou” which was described on the manners and the customs of common people in the latter term of Edo era (1837-1867), mirin was found for a seasoning for broiled eel sauce especially in Edo region.
bibliographic_information 神戸女子短期大学論攷
en : The Ronko

巻 45, p. 49-65, 発行日 2000-03-01
出版者
出版者 神戸女子短期大学学会
item_10002_source_id_9
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 09193650
item_10002_source_id_11
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10471612
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-05-15 13:09:45.701052
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3